Asettelu eli layout

WordPress-teemojen pohja-layout rakentuu yleensä seuraavista

  • header/ylätunniste (= yläpalkki, jossa yleensä hakemisto ja logo)
  • sidebar/sivupalkki (jossa esim. arkisto, kategoriavalinta, alavalikko jne.)
  • content/sivun sisältö
  • footer/alatunniste (=alapalkki, jossa usein oma valikkonsa, yhteystietoja, logo jne.)

Normipäivittäjä voi vaikuttaa content-alueeseen ja siihen, näkyykö sivupalkki vai ei. Sivupalkin sisältö (vimpaimet/widgets) määritellään sivuston ulkoasuasetuksissa, johon pääsee admin-tason tunnuksilla. Myös ylä- ja alatunniste ovat muokattavissa admin-tunnuksella.

Lieskan toimittamissa WP-sivuissa ja artikkeleissa on kolme tapaa tehdä sivun layout. Huom, vain yksi tapa voi olla sivulla kerrallaan käytössä!

  1. WordPress-perustapa, jossa tekstikenttään kirjoitetaan ja teksin oheen voi asettaa kuvia
  2. Page Builder -tapa (SiteOriginin plugin): loistava tapa luoda joustavasti palstoja tai erikoisratkaisuja
  3. Divi Rakentaja/Builder -tapa (Divi-teeman oma työkalu): hyvä pohja teeman omiin layouteihin (esim. ajankohtaiset) tai esim. yksilölliseen sivupalkkiin.

Jos sivusto on tehty Divillä, kaikissa em. tavoissa valitaan ensin näytetäänkö sivulla sivupalkkia vai ei: oikeasta yläkulmasta valitaan Divi-sivun asetukset/Divi Page Settings -kohdasta valitaan sivupalkin sijainti oikealle, vasemmalle tai voit tehdä sivun kokoleveänä ilman sivupalkkia.

Perustapa

WordPress-perustavassa (oletus uusilla sivuilla) on tekstikenttä, johon voidaan lisätä tekstiä ja kuvia. Tässäkin tavassa voit juoksuttaa kuvan ympäri tekstit, klik kuvaa ja valitse asettelumalli.

Page Builder

Page Builder -tavassa klikataan Page Builder -välilehteä, luodaan rivi/row ja määritellään kuinka monta palstaa sillä on (näitä voidaan muokata jälkikäteenkin). Tämän jälkeen klikataan juuri tehtyä palstaa ja lisätään siihen sisältöä eli vimpain/widget. Normaali tekstikenttä, jossa voi olla myös kuvia, on tyypiltään SiteOrigin Editor.

Page Builderillä et voi luoda yksilöllistä sivupalkkia kuten Divi Builderillä.

Page Builder -vinkki!

Page Builderillä saat kätevästi muokattua palstojen leveyksiä: ota palstan ”välistä” hiirellä kiinni ja siirrä.

Divi-rakentaja/Builder

Divi-rakentajan voit aktivoida klikkaamalla ”Käytä Divi-rakentajaa”. Tässäkin layoutin päällekkäiset sisällöt rakennetaan riveinä ja vierekkäisiä palstoja kutsutaan sarakkeiksi. Valitse haluamasi sarakeasettelu ja tämän jälkeen lisää sisältöä klikkaamalla ”Lisää osioita”. Normaalia tekstiä+kuvaa voit lisätä sisältötyypillä ”Teksti”.